Ronda Rousey

Ronda Rousey, född 1987, är UFC:s kvinnliga bantammästare. Hon är obesegrad i sin MMA-karriär och ett av UFC:s största affischnamn. Kanske det största. “Rowdy” började sin karriär inom Judo, vilket syns tydligt då han har vunnit åtta av sina nio mma-matcher med sin fruktade armbar.

Innan Rousey tog steget över till MMA så var hon en av de absolut bästa judobrottarna (är det ens ett ord?) i världen. Hon kvalade in till OS i Athen 2004 som sjuttonåring och i Peking 2008 blev hon den första amerikanskan att vinna en os-medalj i Judo. personligen tycker jag dock att det är en ganska märklig medalj som Rousey har. Trots att hon förlorade sin kvartsfinal så fick hon en bronsmatch genom något slags loserslutspel. Judo delar dessutom två bronsmedaljer i varje viktklass. Oerhört fånigt och vi ska vara glada att Rousey lämnade den karriären bakom sig.

Innan UFC införde en damklass så fajtades Rousey i Strikeforce. Även där var hon mästare och just nu finns det ingen som kan hota den blonda virvelvinden från Kalifornien. Hennes framfart inom UFC har dock fått ett stort genomslag och jag vore oerhört förvånad om antalet unga tjejer som söker sig till MMA-klubbarna inte har exploderat.

Trots, eller kanske tack vare, att Rousey är den främsta kvinnliga fajtern genom tiderna så är hon inte speciellt omtyckt inom UFC. Hon har vart i kurr med andra fajters såväl som Arianny Celeste, som haft en del att säga om Rousey. Det här rör nog inte henne speciellt mycket då Dana White fullkomligt älskar henne. Hon säljer PPV :s som att det vore värmefiltar på nordpolen och hon drar enorm publicitet till UFC, vilket betyder mer pengar till Dana White.

Hennes framgångar har dessutom öppnat andra dörrar för Rousey. Hon är i dagsläget en efterfrågade skådespelare som har roller i flertalet actionfilmer. Hon har bland annat roller i The expendables 3 och Fast and the Furious 7.

Ronda is here to kick ass and chew bubblegum. And she’s all out of bubblegum.