Alexander Gustavsson lägger av – så var hans karriär

“The Mauler”, eller Alexander Gustafsson som det står i passet, är en reslig herre på 196 cm som föddes den 15 januari 1987. Han har en räckvidd på hela 201 cm och han har 18-5 i vinster som MMA-fighter. MMA står för Mixed Material Arts och är en tillåtande kampsport där det finns få regler.

Starten på karriären

Gustavsson har alltid varit tuff och stark i kroppen. Redan som 10-åring började han träna boxning i den anrika Göteborgsklubben Redbergslid BK. Här lade han grunden, allroundträningen och den mentaliteten. Gustafsson har en bakgrund som är relativt vanlig inom kampsport. Han hade en stökig uppväxt och i mitten av 2000-talet så blev han dömd till fängelse för grov misshandel. När han lämnade kåken så hittade han MMA och han säger själv att MMA är det som har räddat honom från att hamna på fel bana i livet. När MMA som sport nådde Sverige var han inte sen att pröva och det passade honom perfekt. Med sin allsidiga träning och kämpaglöd kunde han här ta till fler tekniker.

Ett efterlängtat samtal

Det tog bara två år och åtta raka vinster i MMA fighter innan den största av de stora organisationerna ringde till Gustafsson. Hans åtta vinster har inneburit sju olika knock-outer och en vinst på poäng. I sin debutmatch 2009 under galan UFC 105 fick han möta Jared ”The Messenger” Hamman. 41 sekunder var allt Gustafsson behövde för att vinna på knockout i rond 1.

Karriären fortsätter och avslutas

UFC-organisationen kommer på besök till Sverige. På hemmaplan inför 10 000 åskådare besegrar Alexander “The Mauler” Gustafsson sin motståndare brasilianaren Thiago Silva efter ett enigt domarbeslut. Nästa match vanns även den på domarbeslut och det var den forne lätta-tungviktsmästaren, Mauricio ”Shogun” Rua, som stod för motståndet. Med vinsten i denna match blev Gustafsson lovad en mästarmatch. Kampen om det lätta-tungviktsbältet och en match mot Jon ”Bones” Jones.

Matchen mot Jon Jones blir något i hästväg och det var på enstaka poäng som han förlorade matchen. Båda hyllas dock efter matchen som hjältar och matchen har blivit mer eller mindre historisk. Den 29 maj i Stockholm fick han chansen mot Jon Jones igen och tog den. Tyvärr räckte inte kämpaglöden till och vår enda svenska MMA-stjärna lade därefter handskarna på hyllan.

 

The Mauler softar med Jones efter deras titelmatch.