Alexander Gustafsson

Alexander “The Mauler” Gustafsson är Sveriges främsta MMA-fajter. Han är för närvarande den främsta utmanaren om UFC:s bälte i lätt tungvikt. Gustafsson har gått en match om bältet. Han förlorade då ett beslut mot Jon “Bones” Jones, som mycket väl kan kallas den bästa fajter som någonsin klivit in i oktagonen.

Alexander Gustafsson föddes 1987 i Arboga. Han fick sin första mma-träning genom boxning. Det här syns även i hans fajtingstil, då han har livsfarliga knockoutslag. Detta i kombination med hans långa räckvidd (194 cm) gör honom till en väldigt farlig stående fajter.

The Mauler som han kallas har gått 17 professionella mma-matcher. Han har vunnit 15 av dessa och förlorat två. Nio av hans 17 matcher har varit hos UFC. Han är obesgrad utanför UFC och hans förluster har kommit mot Phil Davis och Jon Jones. Utöver sina framgångar inom MMA så har Gustafsson även vunnit ett sm-guld i amatörboxning.

Gustafssons stora genombrott kom när han slogs om bältet mot Jon Jones. Trots en förlust så gjorde Gustafsson en otrolig insats och de flesta är överens om att det var den bästa matchen som 2013 bjöd på. Den vann flera utmärkelser av olika branschtidningar. Sedan dess har det varit en stor hype kring Gustafsson och han har skaffat sig miljontals fans världen över. Matchen fick faktiskt ett sådant genomslag att Gustafsson och Jones vann en omröstning om att få pryda omslaget av EA sports nästa UFC-spel. Spelet släpps i början av maj 2014 och det bör inte dröja länge innan Gustafsson får en ny chans mot mästaren.

Gustafsson har en bakgrund som är relativt vanlig inom kampsport. Han hade en stökig uppväxt och i mitten av 2000-talet så blev han dömd till fängelse för grov misshandel. När han lämnade kåken så hittade han MMA och han säger själv att MMA är det som har räddat honom från att hamna på fel bana i livet.

The Mauler softar med Jones efter deras titelmatch.